To najpopularniejsze danie, które mogą wykonać same dzieci. Dla najmłodszych maluchów przygotowujemy wcześniej składniki i układamy je na stole obok siebie, tak aby dziecko samo zdecydowało, co położy na kanapkę.
Możemy też przygotować bardziej nietypowe wzory na kanapkach, używając małych wykrawaczek do ciastek. Dzieci mogą wyciąć z plastrów ogórka czy z samego chleba kształty, z których stworzą kanapkowe kompozycje.
Do kanapek przyda się kolorowa pasta, najlepiej własnoręcznej roboty. To zadanie idealne dla przedszkolaków i dzieci w wieku szkolnym. Warto dziecku przygotować wcześniej składniki, które będzie mogło wrzucić do blendera, a następnie zmiksować. Szczególnie mocno polecam dla dzieci pasty o intensywnych kolorach. To również doskonały sposób na to, aby wprowadzić do diety dziecka różnorodne warzywa w smacznej i przystępnej wersji. Każdy zna powiedzenie, że ,,je się również oczami”. Wiele niejadków niechętnie je warzywa, atrakcyjny wygląd potrawy, różnorodność smaków i zapachów, może zachęcić dziecko do spróbowania czegoś nowego.
Przepis na różową pastę kanapkową z pieczonych buraków:
- 4 okrągłe buraki (ok. 500 g)
- 1 szklanka orzechów nerkowca (ok. 150 g)
- sok z 1/2 cytryny
- odrobina soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Buraki myjemy i osuszamy (nie obieramy). Każdego z osobna zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy przez godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Upieczone buraczki obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski lub kielicha blendera. Wsypujemy orzechy, a następnie miksujemy na gładką pastę.
Do powstałej masy i dodajemy sok z cytryny, sól i oliwę. Dokładnie mieszamy i można śmiało smarować kanapki, a nawet wyjadać pastę łyżką lub palcami. Jedzenie za pomocą dłoni, to również doskonała okazja do dodatkowej stymulacji dotykowej.
Ośrodek Rehabilitacyjno Edukacyjno Wychowawczy Profi-Med realizuje projekt dofinansowany ze środków PFRON pt. „ODKRYJ Z NAMI POTENCJAŁ – ZDOBĄDŹ SWOJĄ PRZYSZŁOŚĆ”.
Okres realizacji projektu: 01.05.2022 r. – 31.03.2025 r.