Jak ćwiczyć zmysł smaku:
- Starajcie się stymulować smak od najmłodszych lat swojego dziecka, wprowadzając nowe potrawy.
- Dobierając zestaw potraw, bazować należy na tych, które są przez dziecko lubiane.
- Dekorowanie potraw bywa często prowokacją do spróbowania różnych rzeczy.
- Stwórzcie z dzieckiem jego księgę smaków / księgę kucharską, w której udokumentujecie wasze osiągnięcia, rezultaty ćwiczeń.
- Starajcie się odpowiednio dobierać konsystencję i temperaturę pokarmów.
- Bawcie się z dzieckiem w zagadki smakowe.
- Nie zmuszajcie dziecko do jedzenia — może to doprowadzić w krótkim czasie lub późniejszych latach do wyeliminowania z diety dziecka wartościowych produktów.
- Bądźcie cierpliwi, wprowadzając nowe pokarmy.
- Przykład idzie z góry, zwłaszcza od rodziców — sugerowanie dzieciom, że coś jest niedobre (mówienie o tym przy nich) sprawia, że trudno potem namówić dziecko do spróbowania czegokolwiek.
- Pamiętajcie, prawidłowe nawyki żywieniowe przenoszone są na dalsze etapy życia.
- Nie przekarmiajcie dzieci słodyczami, które mogą powodować różne choroby w przyszłości, nadpobudliwość, utratę koncentracji oraz otyłość.
- Smaki dzieciństwa to jedna z najbardziej kodowanych informacji w naszym mózgu, warto zadbać, aby było ich jak najwięcej.
Artykuł stworzony w ramach zajęć instruktażu dla rodziców dzieci z niepełnosprawnościami. Zajęcia realizowane są w ramach projektu “„Odkryj z nami potencjał – zdobądź swoją przyszłość” współfinansowanego ze środków PFRON.