Jak ćwiczyć zmysł smaku:

  1. Starajcie się stymulować smak od najmłodszych lat swojego dziecka, wprowadzając nowe potrawy.
  2. Dobierając zestaw potraw, bazować należy na tych, które są przez dziecko lubiane.
  3. Dekorowanie potraw bywa często prowokacją do spróbowania różnych rzeczy.
  4. Stwórzcie z dzieckiem jego księgę smaków / księgę kucharską, w której udokumentujecie wasze osiągnięcia, rezultaty ćwiczeń.
  5. Starajcie się odpowiednio dobierać konsystencję i temperaturę pokarmów.
  6. Bawcie się z dzieckiem w zagadki smakowe.
  7. Nie zmuszajcie dziecko do jedzenia — może to doprowadzić w krótkim czasie lub późniejszych latach do wyeliminowania z diety dziecka wartościowych produktów.
  8. Bądźcie cierpliwi, wprowadzając nowe pokarmy.
  9. Przykład idzie z góry, zwłaszcza od rodziców — sugerowanie dzieciom, że coś jest niedobre (mówienie o tym przy nich) sprawia, że trudno potem namówić dziecko do spróbowania czegokolwiek.
  10. Pamiętajcie, prawidłowe nawyki żywieniowe przenoszone są na dalsze etapy życia.
  11. Nie przekarmiajcie dzieci słodyczami, które mogą powodować różne choroby w przyszłości, nadpobudliwość, utratę koncentracji oraz otyłość.
  12. Smaki dzieciństwa to jedna z najbardziej kodowanych informacji w naszym mózgu, warto zadbać, aby było ich jak najwięcej.

 

Artykuł stworzony w ramach zajęć instruktażu dla rodziców dzieci z niepełnosprawnościami. Zajęcia realizowane są w ramach projektu “„Odkryj z nami potencjał – zdobądź swoją przyszłość” współfinansowanego ze środków PFRON.